tisdag 5 maj 2009

Seminarium i marknadsföring och säljteknik


Det var fullt kring bordet i Olles rum i onsdags. Men någon Olle (tror att det är Ellos Olle Blomqvist som gett namn till rummet) fanns inte med när närmare 20 kvinnor som driver företag träffades för att lyssna till när Ulla-Lisa Thordén lärde ut säljandets konster.
De som hörsammat inbjudan fick sig mycket matnyttigt till livs. Som att sälja är lika med strukturerat och hårt arbete. Och att det är den som säljer som är den som ska driva framåt så att det verkligen blir ett avslut av affären. Ingen som vill sälja kan bara sätta sig ner och vänta på att den som vill köpa ska ringa.

Vi fick veta att säljprocessen är ett antal steg där de första är att veta vad man står för och vad man vill sälja. Och till vem. Det gäller att tala om för kunden vad kunden får om han köper just min vara eller tjänst. Han eller hon köper inte en borrmaskin utan köper en möjlighet att göra hål i väggen. Eller när det är fråga om en tjänst så är det inte exempelvis en kurs i Excel utan en möjlighet att lösa sina administrativa problem på ett effektivare sätt. Eller just i datakursalternativet kanske att bli av med sin frustration.

När man väl klarat av att konstatera vad det är man vill leverera och till vem så ska man boka möte. Ett sådant möte ska vara kort och koncist och inte vara ett säljmöte. Inte så lätt att leva upp till konstaterade deltagarna efter att ha fått träna "bokamötessamtal" på varandra. Med ryggarna mot varandra låtsas vara kund och säljare. En person fick vara observatör.

Under kvällen blandades skratt och allvar med vartannat. Och jag fick den uppfattningen att alla deltagarna tyckte att det var en givande kväll och att de fick med sig en hel del hem som kan gagna en positiv utveckling av affärerna i respektive företag. Företagen representerade en rad olika branscher, sprängning, catering, alternativ terapi, konsulting och mycket mera. Dessutom var de flesta kommuner i Sjuhärad representerade.
Jag hoppas att vi ska kunna anlita Ulla-Lisa för ytterligare något seminarietillfälle. Det beror lite på intresset bland nätverkets kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar