fredag 29 maj 2009

Mentorskap i grupp

Ibland vet man inte som ensam företagare hur man ska tackla en viss situation. Man vet vad man vill men inte hur man ska göra. Då kan det vara gott att få råd av andra som kanske varit i samma situation.
Igår kväll fick några företagande kvinnor en försmak av hur de skulle kunna få hjälp att gå vidare och utvecklas med sitt företag. Det var Peter Svanström som höll introduktion inför höstens planerade Mentorskap i grupp. De som var med på mötet kände att den metod Peter presenterade skulle vara ett bra sätt att få hjälp att lösa sina problem. Metoden går ut på att man är ett antal företagare, cirka 7-9 som träffas cirka sex gånger och utbyter erfarenheter tillsammans med en gruppledare. Man får presentera sitt eget "case" som sedan övriga gruppmedlemmar får hjälpa till att lösa.
Innan sommaren kommer en inbjudan till denna verksamhet. Men det är lite viktigt hur gruppen som ska jobba tillsammans är sammansatt. Man ska inte vara konkurrenter eller vara alltför mycket kompisar.

torsdag 28 maj 2009

Nätverksträff i Tranemo


Även om inte så många kom till vår nätverksträff i Tranemo blev det ändå ett intressant och givande möte med god mat. De som kom representerade olika branscher och var i olika skeden av företagande. Alltifrån etablerade företagare till de som precis hade börjat fundera över att starta. Catrin Wirfalk, projektledare från Espira Tillväxtcenter berättade om sin resa från ackordsarbetare till chef. Därefter diskuterades hur vi går vidare med ett nätverk för kvinnor som driver företag i Tranemo. Att det finns intresse för detta kom i alla fall fram.

onsdag 20 maj 2009

QVIM på ESPIRA-dagen

Självklart var QVIM representerad på ESPIRA-dagen. QVIM fick möjlighet att presentera sin verksamhet från scenen när alla var samlade. Dessutom fanns möjligheten för deltagarna att bekanta sig med QVIM:s verksamhet i form av en rullande presentation och nyhetsbrev och annat informationsmaterial under en rundvandring i huset. Själv fick jag uppgiften att lotsa runt en grupp i huset. Kan påpekas att det är inte lätt att hålla ihop cirka 15 självständiga individer. Mot slutet lyckades jag i alla fall fånga in vice rektor vid Högskolan i Borås, Jörgen Tholin, vid QVIM:s presentation.

tisdag 5 maj 2009

Seminarium i marknadsföring och säljteknik


Det var fullt kring bordet i Olles rum i onsdags. Men någon Olle (tror att det är Ellos Olle Blomqvist som gett namn till rummet) fanns inte med när närmare 20 kvinnor som driver företag träffades för att lyssna till när Ulla-Lisa Thordén lärde ut säljandets konster.
De som hörsammat inbjudan fick sig mycket matnyttigt till livs. Som att sälja är lika med strukturerat och hårt arbete. Och att det är den som säljer som är den som ska driva framåt så att det verkligen blir ett avslut av affären. Ingen som vill sälja kan bara sätta sig ner och vänta på att den som vill köpa ska ringa.

Vi fick veta att säljprocessen är ett antal steg där de första är att veta vad man står för och vad man vill sälja. Och till vem. Det gäller att tala om för kunden vad kunden får om han köper just min vara eller tjänst. Han eller hon köper inte en borrmaskin utan köper en möjlighet att göra hål i väggen. Eller när det är fråga om en tjänst så är det inte exempelvis en kurs i Excel utan en möjlighet att lösa sina administrativa problem på ett effektivare sätt. Eller just i datakursalternativet kanske att bli av med sin frustration.

När man väl klarat av att konstatera vad det är man vill leverera och till vem så ska man boka möte. Ett sådant möte ska vara kort och koncist och inte vara ett säljmöte. Inte så lätt att leva upp till konstaterade deltagarna efter att ha fått träna "bokamötessamtal" på varandra. Med ryggarna mot varandra låtsas vara kund och säljare. En person fick vara observatör.

Under kvällen blandades skratt och allvar med vartannat. Och jag fick den uppfattningen att alla deltagarna tyckte att det var en givande kväll och att de fick med sig en hel del hem som kan gagna en positiv utveckling av affärerna i respektive företag. Företagen representerade en rad olika branscher, sprängning, catering, alternativ terapi, konsulting och mycket mera. Dessutom var de flesta kommuner i Sjuhärad representerade.
Jag hoppas att vi ska kunna anlita Ulla-Lisa för ytterligare något seminarietillfälle. Det beror lite på intresset bland nätverkets kvinnor.